Hospitalaris

Xarxa de llars comunitats d'hospitalitat

Sovint quan expliquem la nostra manera d’entendre les migracions i la societat en què vivim, parlem sobretot d’una mirada en l’hospitalitat, una manera de ser i de viure, més basada en la confiança que en la desconfiança, en els rostres que en les etiquetes, en la realitat que en els rumors. Però sovint surt la interpel·lació “Si vols migrants, porta’ls a casa teva”, i té el seu sentit: l’hospitalitat no és mai completa fins que no suposa obrir la porta d’allò més personal i íntim: la pròpia llar

És per això que al 2017 la Companyia de Jesús a Catalunya fa el pas d’apostar per l’hospitalitat i neix Hospitalaris, la Xarxa d’Hospitalitat de la Fundació Migra Studium. La Xarxa ofereix acollida a persones migrades o sol·licitants d’asil en llars acollidores (famílies, comunitats, pisos...). Les acollides en cada llar són de períodes de 4 mesos aproximadament.

Hospitalaris busca també generar vincles entre persones sol·licitants d’asil i migrants i llars i comunitats disposades a acollir, amb l’objectiu d’afavorir, sempre que sigui possible, processos d’autonomia i regularització, així com generar vincle i xarxa social per afavorir la integració.

Des dels inicis de la xarxa, s'han incorporat  més de 75 llars acollidores possibilitant l’acollida de 100 adults i 8 menors. La Xarxa va començar a Barcelona ciutat, però actualment ja es pot trobar a tot l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Sant Feliu del Llobregat, Badalona i Sant Cugat del Vallès. A més a més, des del darrer any la Fundació Arrels Sant Ignasi ha començat a iniciar acollides a la ciutat de Lleida.

Les llars hospitalàries són famílies, comunitats religioses o unitats de convivència que acullen una persona migrada, sol·licitant d'asil o refugiada un màxim de 4 mesos a casa seva. Durant aquest temps, la persona acollida comparteix la vida quotidiana de la llar mentre segueix un pla de treball amb l'entitat referent (assessorament legal i administratiu, formació laboral i/o classes de llengua), i fa passos per estabilitzar la seva situació i continuar el seu projecte vital.

Les comunitats hospitalàries són llars de major autonomia en les quals conviu un grup de persones acollides durant un temps determinat, que pot superar els quatre mesos. Aquests espais estan acompanyats per l’entitat i per un grup de voluntaris i voluntàries.

Ajuda'ns a fer-ho possible

Busquem famílies i llars que puguin oferir hospitalitat durant 4 mesos a una persona que s'ha vist forçada a abandonar el seu país i que necessita un ambient acollidor per refer el seu projecte vital. També ens pots ajudar amb un donatiu per fer possible les acollides.

Més info: https://www.hospitalaris.org/

Informació i contacte

Anna Barba, Pilar Pavia, Pau Vidal    hospitalitat@migrastudium.org