Reflexió i incidència

 

Abans que Migra Studium fos una Fundació social destinada a l'acollida, l'acompanyament i la formació de persones migrants, ja existia com a centre d'estudi de les migracions des de feia uns anys. Aquesta aposta per estudiar el fenomen migratori i oferir espais de reflexió és doncs, des dels inicis, una part fonamental de la nostra missió.

I creiem que la reflexió, de la mà de l'acció, permet donar una resposta més encertada a les necessitats actuals i observar a mig i llarg termini quines són les tendències del fenomen migratori.

   Serveis que oferim

El grup és una eina important per reflexionar sobre la nostra acció, i ens ajuda a observar a mig i llarg termini quines són les tendències del fenomen migratori. Un espai per poder unir acció i reflexió, posant al centre els temes més importants que ens trobem en la nostra tasca.

El grup està co-organitzat amb Cristianisme i Justícia, i aplega unes quinze persones que provenen de diversos àmbits relacionats amb la gestió del fenomen migratori, entre elles part de l'equip de Migra. Transmet les seves reflexions a través d’articles publicats a la web de Migra Studium i al blog de Cristianisme i Justícia.

Durant aquest curs 2021-2022 treballem durant tot el curs un únic tema: gènere i migració, combinant lectures, presentacions de ponents i entitats socials per tenir una visió més àmplia.

Els darrers anys també hem tractat altres temes importants com,

  • la problemàtica de la irregularitat;
  • el dret a l’habitatge;
  • la situació dels fills i filles de les famílies migrants;
  • la situació dels menors no acompanyats;
  • i les especificitats que te el fenomen migratori per a les dones.

Cada any promovem, coordinem o participem en alguns cursos de Cristianisme i Justícia enfocats en l'àmbit migratori i de diversitat cultural i religiosa.

Actualment coordinem dos cursos de Cristianisme i Justícia:

A més a més, tenim una proposta de sensibilització i formació per a centres educatius. La proposta ofereix xerrades, tallers, activitats, una exposició, testimonis...

Participació en diferents xarxes i grups de treball i reflexió. Les més destacades:

Oferim assessorament a entitats, comunitats i professionals diversos, de la mateixa forma que estem oberts a una reflexió conjunta amb altres.

Hem col·laborat en investigacions, treballs i reportatges.

Des de Migra Studium publiquem anualment un informe conjunt amb el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) sobre la situació dels Centres d'Internament d'Estrangers, un informe més específic del centre de la Zona Franca, i la memòria d'activitats de l'entitat que plasma la història de les persones que acompanyem.

També participem en la redacció d'altres informes publicats pel SJM, i en la realització de comunicats i posicionaments.

Aquí trobaràs totes les publicacions i comunicats propis, així com publicacions d'altres que creiem interessants.

 

Informació i contacte

reflexio@migrastudium.org