Imatge o vídeo destacat
Imatge joves

Guia pràctica per a la tramitació del permís de residència i treball a Espanya

Des del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) publiquem una Guia Pràctica amb les claus per tramitar permisos de residència i treball per a menors tutelats i joves extutelats migrants

La reforma del Reglament d'Estrangeria de novembre del 2021, amb l'entrada en vigor del Reial decret 903/2021, ha marcat un abans i un després en la regulació jurídica dels joves que migren sols cap a Espanya. La normativa anterior plantejava requisits que la majoria dels joves no podien complir, i havien d'enfrontar-se a nombrosos obstacles que els impedien continuar amb els plans de futur i assolir els seus somnis. En comptes d'això, comptem actualment amb un marc normatiu més flexible que s'adapta millor a les particularitats dels menors estrangers no acompanyats i joves extutelats.


Amb la publicació d'aquesta guia busquem oferir a totes les persones que treballen al seu dia a dia amb la infància i joventut migrant i als mateixos joves estrangers algunes claus perquè puguin realitzar els tràmits necessaris per mantenir o obtenir una autorització de residència i treball que els ajudi en el seu camí a l'autonomia i la inserció sociolaboral. S'hi inclouen els aspectes que cal tenir en compte des de la seva arribada a territori espanyol fins a la seva regularització un cop assolida la majoria d'edat, així com la renovació d'aquestes autoritzacions.

Busquem aportar un enfocament pràctic, compartint els passos a seguir i la documentació necessària a presentar per evitar que aquests joves caiguin en una situació d'irregularitat sobrevinguda, i participar en el foment de bones pràctiques que alleugereixin els processos burocràtics i se centrin en allò més important: l'acompanyament i la inclusió de tots els joves que són a Espanya.
 

GUIA COMPLETA