Imatge o vídeo destacat
vetlla 22 gener

Prou internaments i expulsions. Volem hospitalitat!

  • El Grup de visites al CIE de la Fundació Migra Studium ha convocat pel dissabte 22 de gener a les 18:00h una vetlla de pregària davant del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Una iniciativa en solidaritat amb els interns i de denúncia del sofriment injust i inútil que pateixen milers de persones migrants en aquests centres, on es vulneren els drets de les persones internes.

El dissabte 22 de gener a les 18h, la Fundació Migra Studium (Servei Jesuïta a Migrants) convoca un any més una vetlla de pregària davant el CIE* de la Zona Franca de Barcelona, sota el lema “Prou internaments i expulsions. Volem hospitalitat!”. Aquest acte, a més de reclamar el tancament d’aquests dispositius, vol ser un gest de solidaritat amb les persones internes i de denúncia davant les dificultats en l’acompanyament d’aquestes.

El 5 d’octubre de 2020 el CIE de la Zona Franca es va reactivar amb l'internament de 84 persones provinents d'Algèria, després de més de mig any buit degut a les restriccions causades per la pandèmia. La reobertura del CIE no va implicar la represa inmediata de visites, ni de familiars ni de ONG. No va ser fins al 16 de juny que, després de successives resolucions judicials i una queixa al Defensor del Pueblo, els jutjats de control del CIE van anunciar la represa de visites presencials de famílies i ONG.

Encara avui l’acompanyament de les persones internes pateix obstacles i limitacions que van molt més enllà de les mesures sanitàries lògiques en temps de pandèmia. La Fundació confirma que s’ha internat a persones originàries de països que tenen les fronteres amb Espanya tancades per la situació de pandèmia i que, per tant, la seva expulsió és impossible. La política migratòria, un cop més, causa un patiment inútil.

Migra Studium, juntament amb la resta d’entitats que formen part del Servei Jesuïta a Migrants a l’Estat espanyol i en xarxa amb altres organitzacions que treballen en aquest àmbit, ha denunciat repetidament les vulneracions dels drets humans i segueix demanant el tancament del CIE i l'aplicació de mecanismes i alternatives a l'internament ja existents que permeten evitar la privació de llibertat i el patiment innecessari.

Organitzada pel grup de voluntaris de Migra Studium que visita a persones internes al CIE, la vetlla d’aquest dissabte ja compta amb l’adhesió de més de 70 entitats i col·lectius d’àmbits diversos.

 

 
*Els CIE són dispositius que apareixen en la legislació espanyola d’estrangeria i que possibiliten privar de llibertat, de manera excepcional, aquelles persones que estan a l'espera de ser expulsades. Fruit de l’experiència d’acompanyament del grup de visites, es constata que representen l’hostilitat vers les persones migrades: són el rostre visible i físic, de polítiques que neguen l’acollida, la protecció, el reconeixement i l’atenció de les persones que migren.