Imatge o vídeo destacat
cie

Migra Studium publica l’informe CIE 2019. Desemmascarar l’internament

Un any més Migra Studium denuncia que al llarg de l’any 2019 s'han produït vulneracions molt greus de drets dins el CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de la Zona Franca. L’informe CIE 2019 de la Fundació Migra Studium, que es fa públic avui, posa de manifest:

  • La presència de 38 possibles menors i l’internament de persones amb problemàtiques psiquiàtriques i amb discapacitat.
     
  • Una gestió arbitrària del Centre que soscava el dret de defensa i la tutela judicial dels interns. Hi ha hagut abundants casos en que els interns manifestaven haver patit tracte racista, degradant o intimidatori o fins i tot haver patit agressions físiques per part d’agents del cos de Policia Nacional.
     
  • El dret de defensa i la tutela judicial dels drets dels interns estan greument en joc per actuacions jurídiques molt deficients d’advocats i magistrats.

A mitjans de març d’aquest any, Migra Studium, juntament amb altres entitats, demanàvem el tancament del CIE de la Zona Franca per la situació generada arran de la pandèmia, que impossibilitava les expulsions. El dia 19 de març de 2020, després de molta pressió, els últims estrangers interns al CIE van ser posats en llibertat. Des de fa més d’un mes, encara que per circumstàncies excepcionals, estem experimentant que podem viure sense CIE, és a dir, sense privar de llibertat a cap persona per una simple falta administrativa

Des de fa vuit anys, la Fundació Migra Studium manté un grup estable de voluntaris que visita setmanalment les persones estrangeres privades de llibertat al CIE de la Zona Franca. Fruit d’aquestes visites, la Fundació elabora un informe anual que pretén posar llum sobre un dels punts més foscos de la política migratòria de l’Estat Espanyol. 

L’any 2019, més de 1.000 persones van ser privades de llibertat al CIE de la Zona Franca.  Al llarg de l’any Migra Studium va poder acompanyar-ne personalment 170 i va fer un total de 535 visites individualitzades (amb una mitjana d’unes tres visites per persona interna). Així mateix, l’entitat va fer més de 160 accions de defensa jurídica en favor de les persones internes. En l’informe CIE 2019 Migra Studium fa un repàs a la realitat de l’internament que pateixen les persones immigrades amb una triple mirada: atenent a les dades de les visites, elaborant una anàlisi de les vulneracions dels drets documentades per la Fundació i oferint un recull de testimonis.

Una mirada retrospectiva al que va succeir al llarg de l’any 2019 ens hauria de convèncer que mantenir el CIE operatiu no només és ineficient, sinó profundament injust, ja que és un espai d’arbitrarietat i de vulneració de drets.

Per tot això, un any més Migra Studium demana el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca i l’aposta per una política migratoria basada no pas en l’hostilitat sinó en l’hospitalitat. Hem demostrat que podem viure sense CIE, volem doncs viure sense CIE.

 

Aquí trobareu un resum executiu de l’informe CIE 2019 (3 pàgines)
Aquí trobareu l’informe CIE 2019 complert (33 pàgines)