Imatge o vídeo destacat
més acollida

Més acollida i menys hostilitat

  • L’incendi del camp de refugiats de Mòria (Grècia) és una mostra del fracàs de la gestió Europea dels moviments migratoris.

 

Les imatges del camp de refugiats de Mòria a la illa de Lesbos (Grècia) cremant la nit del 9 de setembre segueixen gravades als nostres cors. 13.000 persones refugiades i migrants es queden sense llar. Europa segueix mirant cap a una altra banda incomplint un cop més el seu deure de garantir la protecció internacional a les persones sol·licitants d’asil i ignorant una emergència humanitària que portava anys anunciada.

Una part important de la societat catalana ha repetit ara i adés que està disposada a acollir. Hi ha iniciatives comunitàries d’hospitalitat que permetrien acollir un nombre significatiu d’aquestes persones refugiades i migrants si hi hagués voluntat política de fer-ho. El projecte pilot de patrocini comunitari que des del 2019 funciona a Euskadi ha demostrat que és possible i hauria d’inspirar i ser exemple per les administracions catalanes.

Migra Studium exigeix a totes les administracions públiques implicades, des de l’Ajuntament de Barcelona i altres ajuntaments, el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern central una estratègia d’acollida sistemàtica i coherent, que incideixin a nivell polític per tal que Europa abandoni la gestió securitària dels moviments migratoris i que es comprometi a desenvolupar plenament els acords del Pacte Mundial per una migració segura, ordenada i regular així com el Pacte Mundial sobre els Refugiats.

En concret, en aquestes circumstàncies Migra Studium reclama que les administracions facin un pas endavant i acullin un nombre significatiu de les 13.000 persones ara atrapades a Lesbos i posa a disposició, si calgués, la seva xarxa d’hospitalitat (https://www.hospitalaris.org/) formada per llars i famílies disposades a obrir casa seva per fer efectiva una acollida humana i humanitzadora. 

Davant l’hostilitat, apostem per la hospitalitat.

 

*** Fundació Migra Studium forma part del SJM (Servei Jesuïta a Migrants). El passat divendres 18 de Setembre el SJM va treure un posicionament titulat “Moria no puede ser el final del camino” que podeu trobar aquí: https://sjme.org/moria-no-puede-ser-el-final-del-camino/. El SJM és una xarxa d’entitats del sector social de la Companyia de Jesús dedicades a l’acompanyament, el servei i la defensa de les persones migrants. Està en contacte amb el SJM a altres països i amb l’ONG d'àmbit internacional Servei Jesuïta als Refugiats (SJR).***