Imatge o vídeo destacat
cie

Irídia i Migra Studium reclamen un règim de visites als interns del CIE

Irídia i la Fundació Migra Studium reclamen davant els jutjats de control del CIE, una vegada més, una resolució judicial que permeti un règim de visites als interns en el marc del context de pandèmia. La COVID19 no pot ser un pretext per anular el dret de visites dels interns un cop el Ministeri de l’Interior va considerar que la pandèmia no impedia la reactivació i reobertura del CIE. Fa sis mesos que no hi ha visites. Si epidemiològicament és possible reobrir el CIE i mantenir la privació de llibertat, també ha de ser possible epidemiològicament visitar els interns que hi són tancats.

A més, posen de manifest la preocupació per la gestió del CIE  davant els contagis per COVID19, els aïllaments i les quarentenes preventives dins del centre. Irídia i Migra Studium defensen que, en un centre de privació de llibertat, és exigible una gestió dels casos de COVID19 molt més escrupulosa amb els drets fonamentals. Cal una gestió sanitària i no només policial, protocolitzada i no només improvisada, preventiva i no només reactiva.

Finalment, reclamen una instrucció judicial per la possible comissió de tortura i/o tractes inhumans i degradants davant els fets ocorreguts a la cel·la d’aïllament el passat 31 d’octubre durant la quarentena d’un intern amb COVID19 (PCR positiva).

 

El passat 5 d’octubre de 2020, la Brigada Provincial d’Estrangeria del Cos Nacional de Policia  informava de la reobertura del CIE, la privació de llibertat de 81 persones i la suspensió cautelar de les visites al CIE. Tot seguit, el 9 d’octubre, Migra Studium demanava al Jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona l’aprovació d’un pla de contingència front el COVID-19 al Centre. Durant els mesos d’octubre i novembre, les dues entitats van encapçalar una incessant labor d’aclariment i definició de les regles de joc dins del CIE en el nou context de pandèmia.

Malauradament, no va ser fins tres mesos més tard, el 13 de gener de 2021, quan el Jutjat d’Instrucció 1 de Barcelona va respondre les múltiples queixes i escrits de la Fundació Migra Studium i Irídia sobre la situació al CIE, la manca d’un pla de contingència, la prohibició de visites, la petició de tancament del Centre i la situació de contagis per COVID19. Finalment, el Jutge es declara incompetent per decretar el tancament del Centre, recorda la seva funció de vetllar i garantir els drets fonamentals dels interns i en relació a la regulació de les visites d’advocats i entitats de defensa dels drets humans les estableix i es remet a les mesures sanitàries establertes pel propi servei mèdic del CIE per dur a terme aquestes visites. 

Tanmateix, el 15 de gener de 2021, el Jutjat d’Instrucció 30 de Barcelona, i a la vista de la petició del director del CIE demanant aclariment sobre la procedència o no de visites al centre, manté la prohibició de visites i ordena mesures de limitació d’accés als membres de l’advocacia que volguessin comunicar amb els interns. 

Davant l’evident contradicció entre ambdues resolucions judicials, el 18 de gener de 2021, la Fiscal Delegada d’Estrangeria insta els dos jutjats de control de Barcelona que unifiquin el seu criteri en relació a les visites. Avui, dos mesos més tard, encara no consta cap resolució judicial donant resposta a la raonable reclamació de la Fiscal Delegada d’Estrangeria.

A més, imatges de la càmara de videovigilància del CIE evidencien una situació alarmant, que Irídia i Migra Studium posen en mans dels jutges de control del CIE per a la seva investigació judicial. El 31 d’octubre de 2020, un intern ja portava una setmana en aïllament per coronavirus. S’hi pot observar el seu estat de salut mental i físic, així com les condicions de la cel·la en la qual va viure aïllat durant 10 dies sense poder sortir: un espai molt petit sense cap tipus de moble ni lavabo, només amb un matalàs. A les imatges s’observa que l’intern, després d’autolesionar-se donant-se cops de cap contra les parets i finestres de la cel·la, és immobilitzat per 7 policies, que el lliguen de mans i li col·loquen un casc amb visera; minuts més tard també li lliguen els peus. Continua lligat de mans i peus durant més de 3 hores, al terra.  

Irídia i Migra Studium demanen als jutjats de control del CIE: