Imatge o vídeo destacat
Informe Frontera sur

Informe Frontera Sud 2022: ‘Donde habita el olvido’

  • Els dispositius de control fronterer a les tanques, aigües properes a Melilla i en places menors de sobirania impedeixen que demanin protecció internacional a Espanya els que no tenen mitjà de fer-ho a l'oficina d'asil a les dependències policials de Beni Enzar.
  • Casos observats d'aprop per l'equip de l'SJM a Melilla forcen a seguir denunciant les situacions de violència viscudes a la frontera, amb resultats tràgics com els succeïts el 24 de juny passat, amb la mort d'almenys 23 persones i la desaparició de més de 70.
  • A més, SJM continua denunciant les vulneracions de drets a frontera, com són les devolucions sumàries, a causa de la manca de garanties per als qui tenen necessitats de protecció, el creixent ús i abús de la violència en les operacions policials i el caràcter lesiu dels obstacles fronterers.

 

Madrid, 12 de desembre de 2022.

El Servei Jesuïta a Migrants ha presentat el seu informe Frontera Sud 2022, que porta per títol 'Donde Habita el Olvido', en un acte que ha tingut lloc a la seu del Consell General de l'Advocacia Espanyola a Madrid. Les qüestions que aborda aquesta publicació tenen relació amb l'oblit del Dret i dels drets humans que esdevé a Melilla, no perquè sigui l'únic lloc on passa, sinó perquè hi treballa un equip de l'SJM.


Tots els dispositius de control fronterer a les tanques, les aigües properes a Melilla ia les places menors de sobirania tenen per objecte impedir que les persones amb necessitats de protecció internacional no puguin exercir el dret a sol·licitar-la, ja que a la pràctica no tenen forma de fer-ho a l'oficina d'asil de Beni Enzar. Tot i el que estableix la Llei 12/2009, reguladora del dret d'asil i de protecció subsidiària, s'observa una realitat contradictòria: és gairebé impossible accedir a les oficines d'asil a les dependències policials dels llocs fronterers de Ceuta i Melilla.

SJM ha documentat casos de devolucions sumàries de persones que havien patit lesions en els intents d'entrada. Es denuncia també l'aplicació indeguda de la disposició addicional desena de la LO 4/2000 a les persones interceptades a les aigües contigües a Melilla o detingudes en territori espanyol dins de places menors de sobirania. La majoria dels casos documentats per SJM es repeteixen reiteradament i són majoritàriament adults rebutjats en frontera, havent patit lesions en l'intent d'entrada, i menors. La devolució sumària des de qualsevol de les places menors de sobirania espanyola no encaixa en la figura del rebuig a frontera regulat. L'àmbit geogràfic de la norma es limita a la línia fronterera de la demarcació territorial de Ceuta i Melilla. D'altra banda, cada vegada més abunden els casos amb perfil de protecció internacional. Un exemple notori és el cas de la població iemenita: es veuen forçats a buscar procediments alternatius per assolir territori espanyol i sol·licitar protecció internacional.


L'objectiu polític d'impedir tant sí com no les cruïlles de la frontera fora dels llocs habilitats es tradueix en l'ús desproporcionat de la força per part de les Forces de Seguretat espanyols i marroquins, provocant situacions com del 24 de juny de 2022, quan van perdre la vida almenys 23 persones i més de 70 continuen desaparegudes. És summament preocupant que el ministre de l'Interior criminalitzi migrants i sol·licitants de protecció per justificar aquest tipus d'actuacions. La gravetat dels fets requereix una investigació detallada i mesures que previnguin futures tragèdies, garantint els drets humans a la frontera.

Els 470 rebutjos en frontera practicats el #24J no van complir les previsions legals nacionals i internacionals de protecció internacional i garantia d'altres drets humans. Les Forces i els Cossos de Seguretat de l'Estat tenien la responsabilitat d'evitar la tragèdia, obrint les portes si calia; i, produïda l'allau, atendre els ferits. Tot i això, declaren que no es va realitzar en jurisdicció espanyola. A partir del #24J, el Defensor del Poble recomana que es revisin els protocols d'actuació conjunta entre els Cossos i les Forces de Seguretat espanyoles i marroquins per adaptar-los a l'objectiu #23 del Pacte Mundial de les Migracions, on s'estableix la necessitat de gestionar les fronteres de manera integrada, segura i coordinada.

Cal reforçar l'enfocament de defensa de drets humans i evitar l'arbitrarietat per garantir el dret a la integritat física i moral, sense que ningú no pugui ser sotmès a maltractaments, tractes inhumans o degradants. A més, s'ha d'impedir qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria que comporti violència física o moral per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, així com dictar ordres oportunes perquè els seus membres estiguin sempre degudament identificats.

Qui ha entrat a Melilla eludint la devolució sumària pot sol·licitar protecció internacional. Però moltes vegades es troba amb vicis en la tramitació: abús del procediment a la frontera, entrevistes succintes, defectes en l'assistència lletrada i en la interpretació, transcurs d'un mes sense resoldre sobre l'admissió a tràmit…

La major part de les persones amb qui ha treballat el nostre equip a Melilla moren al CETI (quan no es troba sobreocupat), altres al carrer o en infrahabitatges; els menors d'edat en centres de protecció per a menors... El temps transcorregut a Melilla, per exemple en les pobres condicions del CETI, implica la manca d'accés al sistema d'acollida pròpiament dit. Hi ha alguns problemes que mereixen atenció particular i que s'analitzen amb detall a l'informe: les privacions de llibertat sense base legal sota capa de quarantena, els casos d'assistència sanitària deficient, la inadequació del CETI per a persones amb perfils de vulnerabilitat o l'aplicació de un dret sancionador sui generis.

En estendre la mirada des de Melilla més enllà, cap al Marroc i, més ençà, cap a la Península, es consolida la impressió de bregar amb una frontera que estén la terra de ningú cap a fora i cap a dins: una cosa incompatible amb l'espai de llibertat, seguretat i justícia, llevat que es consenti la trampa de negar la dignitat i els drets d'algunes persones. Aquest informe, basat en el treball de l'equip de SJM a Melilla, no pot deixar de mirar l'altra banda de la frontera. Principalment, pensem en les persones migrants que romanen a la ciutat de Nador i en campaments amagats a la muntanya Gurugú i altres, les Chafarinas o alguna altra plaça menor de sobirania.

Amb el pas dels anys, l'equip de l'SJM ha mantingut contacte amb persones que havien acudit a l'oficina de Melilla. Passats els anys, i enfrontant-se a nombrosos obstacles, molts han aconseguit creuar del tot la frontera. Però no tothom. A l'informe Frontera Sud 2022 es presenten històries doloroses que mereixen ser explicades, perquè no habitin en l'oblit.

CONSULTA EL VIDEO DE L'ACTE DE PRESENTACIÓ DE L'INFORME FRONTERA SUD 2022