Imatge o vídeo destacat
espai interreligios 01

Coneixent l'Espai Interreligiós

Som la Fundació Mans a les mans, estem al Barri de la Marina (Districte de Sants-Montjuïc) desenvolupant projectes a favor de la igualtat d’oportunitats dirigits a infants, adolescents i joves, especialment a aquells que es troben en situació de vulnerabilitat. Ens agrada pensar que som una entitat oberta, inclusiva i que posem en valor la diversitat dels nois i noies amb els que desenvolupem els nostres programes. Sovint, però, ens adonem que no sempre ho aconseguim, i que podem caure en fer-ho a partir d’una visió esbiaixada per estereotips o folklore.

En llegir Pedagogia de la convivència en societats amb diversitat cultural i religiosa* vam saber de l’existència de l’Espai Interreligiós i vam pensar que visitar-lo i poder compartir un matí amb la Fundació Migra Studium ens ajudaria a reflexionar conjuntament sobre com treballem la diversitat als nostres programes.

L’Espai Interreligiós ens va conduir per un relat que evocava un conte: Vet aquí una vegada... els humans van trobar els 4 elements que formaven el món... i avui dia, continuem recordant que aquests quatre elements son primordials per connectar-nos amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb allò que no entenem, ens continuem emocionant quan nadem al mar, seiem a la vora del foc, ens estirem en un prat o sentim el vent. 

Reflexionar sobre la nostra identitat i la identitat del grup, sense obviar aspectes que no són visibles, però hi són i cal posar-los en valor. Aturar-nos a conèixer el sentit que tenen diferents elements en les religions... buscar allò que ens uneix, que ens és comú, sense tenir por d’allò que no acabem d’entendre de l’altre, sens dubte ens ajuda a créixer com a persones i educadores. 

Va ser un matí de dissabte intens, emocionant i enriquidor... una visita que no va acabar quan vam sortir de l’Espai, més aviat va generar l’afany de revisió entre l’equip, les ganes de continuar, d’aprendre, de conèixer... ens va deixar a totes amb ganes de més. Així que, ben segur, tornarem i intentarem fer-ho acompanyades d'infants, joves i famílies amb les que treballem.

Moltes gràcies per l’acollida i per posar en marxa un projecte tan valuós.

 

*Llibre publicat per l'Editorial Claret, que recull l'experiència i la proposta que oferim des de fa més de deu anys a través del seu Espai Interreligiós, un projecte que vol ser un instrument per a escoles, entitats i ciutadania en general, que afavoreixi la convivència, el respecte i el veïnatge. El podeu adquirir a la mateixa Llibreria Claret, online o a Migra Studium.