Vetlla de pregària CIE: una violència que deshumanitza

Vetlla de pregària CIE: una violència que deshumanitza

Migra Studium. Gairebé diàriament, inclosos dissabtes i diumenges, alguna persona del grup de voluntaris de la Fundació Migra Studium s'atansa fins a la Zona Franca, creua el control policial i visita alguns dels gairebé 200 interns que actualment estan internats al CIE de Barcelona. No poden oferir gran cosa, però si una estona de conversa i acompanyament, davant una situació de gran tensió i desorientació. Els interns no entenen per què sense haver comès cap delicte se'ls tingui retinguts en unes condicions que tenen més de presó que de qualsevol altra cosa. Alguns són menors, la majoria no saben l'idioma perquè han estat traslladats al CIE provinents de la mateixa frontera, o de pasteres interceptades. Alguns estan malalts... La policia poc preparada per aquestes situacions i a vegades sense els recursos necessaris, es veu desbordada per la tensió. En els darrers mesos hi ha hagut amotinaments, vagues de fam i alguns episodis de violència explícita que han posat en risc la vida de les persones. L'altra violència, l'institucional, la que prové del mateix sistema d'internament i de les polítiques que es decideixen als ministeris, hi és permanent.

I aquesta realitat no passa a Turquia, ni al Líban ni a cap frontera o país llunyà. Passa diàriament a la Zona Franca de Barcelona. A uns pocs quilòmetres del Passeig de Gràcia de llums rutilants i aparadors en plenes rebaixes. El contrast es fa gairebé insuportable.
És per això que des de fa uns anys el grup de voluntaris organitza davant el CIE una vetlla de pregària amb l'objectiu de donar a conèixer aquesta realitat tan propera i alhora tan llunyana. Es tracta de solidaritat amb les persones internades al CIE i es tracta també d'un acte de denúncia d'una violència gratuïta que deshumanitza a qui la pateix però que acaba per deshumanitzar-nos a tots. A través de la música, la pregària i el silenci volem apropar-nos a l'altre com un germà i en aquest reconeixement recuperar tots plegats la dignitat sempre amenaçada. I volem alhora pacíficament però fermament demanar el tancament dels CIE d'una vegada i per sempre.

El dissabte 14 de gener a les 18h es celebrarà la vetlla de pregària precisament amb el títol CIE: Una violència que deshumanitza. Organitzada pel grup de voluntaris que visita el CIE té enguany l'adhesió d'altres organitzacions com Justícia i Pau, Càritas Barcelona, les Delegacions diocesanes de Pastoral Obrera i Social, Cristianisme i Justícia, la JOC Nacional i SED Catalunya.

Més informació sobre el posicionament de Migra Studium: Tanquin els CIE d'una vegada i per sempre

Notícies relacionades