Una sentència que reconeix drets

Una sentència que reconeix drets

(Servei Jesuïta a Migrants) El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha fallat a favor de les tesis del SJM en una sentència que afirma que l'impediment a traslladar-se al territori nacional peninsular de les persones sol·licitants de protecció internacional que estan en possessió de l'anomenada "targeta vermella" vulnera el seu dret a la lliure circulació recollit en l'article 19 de la Constitució espanyola, en relació també amb els articles 13.1 i 10.2 de la Constitució.

Es tracta de la primera sentència d'aquest tipus relativa a Melilla, encara que és consistent amb una línia doctrinal assentada en altres sentències del mateix tribunal, així com del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, reconeixent el dret a traslladar-se des de Melilla (o Ceuta) al territori peninsular dels sol·licitants de protecció internacional la sol·licitud dels quals ha estat admesa a tràmit i estan degudadement documentats, ja que es troben en situació regular a Espanya. 

El SJM espera que el Comissari General d'Estrangeria i Fronteres assumeixi la sentència. Ja el passat 23 d'abril del 2018 el TSJM havia suspès cautelarment la decisió de no permetre el trasllat, ordenant a la CGEF indicar data i hora concreta per a passar a territori peninsular. I encara més l'instava a que deixés d'impedir el trasllat a la Península dels sol·licitants de protecció internacional degudament documentats com a tals a Ceuta i Melilla, i als quals s'havia marcat en les seves "targetes vermelles" la limitació "vàlid només a Melilla" o "vàlid només a Ceuta". D'altra manera no s'estaria respectant l'ordenament jurídic.

A més a més, el SJM ve denunciant que les persones sol·licitants de protecció internacional a Melilla no poden accedir a la reta de drets materials d'acollida reconeguts en la legislació, i als quals sí tindrien accès en qualsevol altre punt del territori nacional. La discriminació venia sent doble ja que no se'ls permitia l'accès als seus drets ni traslladar-se a cap altre lloc on poder exercir-los. En aqueste condicions, no impedir la sortida de les persones que sol·liciten protecció internacional a Melilla ha d'anar de la mà de possibilitar el seu accès al Sistema d'Acollida e Integració de Refugiats.

Notícies relacionades