Tocar la realitat

Tocar la realitat

Alícia Guidonet (Espai Interreligiós)  Els dies 11, 12 i 13 de juliol, les entitats socials del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) amb la col·laboració del Centre d'estudis Cristianisme i Justícia, van oferir el curs Pedagogia de la convivència en societats amb diversitat cultural i religiosa. La formació va seguir d'aprop el treball teòric i pràctic que, al llarg de més de 10 anys  s'ha anat duent a terme en el projecte Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium. Aquesta entitat compta amb una trajectoria que, a dia d'avui possibilita la creació de xarxes amb altres entitats del SJM amb la finalitat d'obrir les portes a l'educació en diversitat des d'un mateix paradigma. Per aquesta raó, un dels objectius del curs va ser crear espais de diàleg entre els representats d'aquestes entitats. Tot i això no es van interessar només en la formació persones vinculades directament al SJM, sinó que també ho van fer altre tipus de perfils: professorat, persones que treballen en entitats socials o interessades en aquest àmbit.

D'aquesta manera, i amb la diversitat com a punt de partida, el grup es va anar introduint en els continguts del curs des de la vivència de camp i la reflexió a l'aula. Un moviment elíptic que va anar enriquint l'experiència. Així, visitar en un matí un centre zen (fent experiència de meditació), una sinagoga, un oratori i una gurdwara, van proporcionar elements de pes per a, posteriorment, poder aprofundir en el que suposa la cartografia de la diversitat a Barcelona, com abordar el conflicte partint dels pressupòsits del diàleg interreligiós, o en la complexitat del concepte d'identitat múltiple.

Cada dia s'oferia un lloc per a compartir el que s'havia viscut a partir del punt de partida existencial de cadascú. En una ocasió, ens vam reunir per a expressar amb la dansa algunes de les intuïcions de les diferents tradicions, o bé, el valor de la pau. I és que, incorporar allò viscut, té molt a veure amb aproximar-nos a l'altres des del que som. En aquesta trobada, que també va obrir la porta al fet alimentari (des de l'hinduisme), vam poder mesurar els nostres límits i també les nostres capacitats.

I així percebent i compartint els nostres límits i possibilitats, ens sentim impulsats a continuar explorant la diversitat del nostre context i a seguir indagant en com comunicar i educar per a afavorir societats més convivencials.

Notícies relacionades