català | castellano | english
Altres pàgines dels Jesuïtes   

Un pas més en el camí per tancar el CIE de Barcelona
Grup de voluntaris CIE-BCN
03/12/2014

Comparteix a Twitter  

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona aprova una declaració institucional molt crítica sobre els Centres d’Internament de persones estrangeres. A més a més, la campanya Tancarem el CIE i el Consell de Ciutat s'incorporaran a la Comissió de Treball sobre el CIE, formada per l'Ajuntament i els comandaments policials.

 
[Barcelona, 3 de desembre de 2014] El passat divendres 27 de novembre, el Plenari del Consell Municipal de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una declaració institucional molt crítica amb el Centres d’Internament de persones estrangeres (CIE) de la Zona Franca, que va arribar al Ple a instàncies del Consell de Ciutat, màxim òrgan consultiu i de participació de Barcelona, que l'havia votat tres setmanes enrere. El document va ser aprovat amb el suport de tots els grups municipals, amb l’excepció del Partit Popular.

Aquesta ha estat la culminació d'una iniciativa emmarcada en la campanya Tancarem el CIE de Barcelona, que el mes d’octubre va impulsar importants mobilitzacions orientades a la visibilització i l’encerclament del CIE de la Zona Franca. Una campanya impulsada per un gran nombre d'associacions, col•lectius diversos i veïns i veïnes de la ciutat.

El document aprovat, tant al Consell de Ciutat com al Ple municipal, es fa ressò dels preocupants indicis d'abusos i de vulneració de drets que es produeixen quotidianament a l'interior dels CIE, situa la necessitat de replantejar críticament l’internament de persones estrangeres i demana la implicació activa de l’Ajuntament en la vigilància i la fiscalització del recinte per assegurar el compliment dels Drets Humans i un tracte digne a les persones que s'hi troben retingudes. Alhora, insta a incorporar entitats de la campanya i el propi Consell de Ciutat a la Comissió de Treball sobre el CIE establerta entre l'Ajuntament de Barcelona i els comandaments policials responsables del centre.

Davant d'aquest fet, des de la campanya Tancarem el CIE de Barcelona volem manifestar que:

- Entenem que l’aprovació d’aquesta declaració és un èxit de la campanya, i un exemple visible que la mobilització ciutadana pot influenciar en el debat de les institucions.

- Considerem que l'acord al que s'ha arribat és un primer avenç significatiu en la lluita contra el racisme, i en concret contra els CIE, però encara queda molt camí per recórrer per aconseguir el tancament definitiu del Centre d'Internament de la Zona Franca, així com també els de la resta de l’Estat espanyol i d’Europa.

- Ens comprometem a participar a la Comissió de Treball sobre el CIE, situant com a horitzó el seu tancament i reivindicant el paper de Barcelona com a ciutat capdavantera i referent en la Defensa dels Drets Humans, la inclusió i la cohesió social.

- Finalment, reconeixem el compromís que s’extreu del document, però alhora cal que la societat civil es mantingui alerta i pressionant per tal que aquestes propostes i declaracions siguin paper mullat.

Des de la campanya Tancarem el CIE de Barcelona continuarem treballant per avançar en la garantia dels Drets Humans i el combat contra el racisme a la nostra ciutat.

Declaració Institucional aprovada
Enllaç per veure el Document del Consell de Ciutat aprovat al Plenari del Consell Municipal de l'Ajuntament de Barcelona.

Llistat entitats impulsores de la campanya Tancarem el CIE de Barcelona:
SOS Racisme Catalunya - Plataforma Tanquem els CIEs - Fundació Migra Studium - Consell Joventut de Barcelona - Secretariat d’Entitats de Sants Hostafrancs i La Bordeta - Moviment Laic i Progressista - Federació Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona - Confederació Associacions de Veïns i Veïnes de Catalunya - Institut de Drets Humans de Catalunya - Consell Nacional de Joventut de Catalunya - Procés Constituent - Consell Associacions de Barcelona – CCOO – UGT – CGT - La Fede.cat - Federació Associació de Pares i Mares d’Alumnes - PAH - Òmnium Cultural - Assemblea Nacional de Catalunya
 


Més informació

Arxiu associat

[+ notícies]

Fundació Migra Studium - Palau, 3, 08002 Barcelona - Tel. 934 120 934 - info@migrastudium.org - Avís Legal