Pedagogia de la convivència en societats amb diversitat cultural i religiosa

Pedagogia de la convivència en societats amb diversitat cultural i religiosa

Els dies 11, 12 i 13 de Juliol, la Fundació Migra Studium i el Servei Jesuïta Migrants (del que forma part Migra Studium), en col·laboració amb el Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, organitzen un curs sobre diversitat cultural i religiosa. Aquesta formació s’adreça als professionals dels sectors educatiu i social i té com a objectiu donar eines per treballar, formar i/o sensibilitzar en contexts amb diversitat cultural i religiosa.

El curs està pensat en base a la pedagogia que es treballa en el projecte “Espai Interreligiós”, de la Fundació Migra Studium, des de fa més de 10 anys. El curs tindrà en compte diferents àmbits. D’una banda, la relació entre l’entorn i l’ésser humà. Ens detindrem en la capacitat que tot ésser humà té per representar, ritualitzar o simbolitzar, a partir del seu entorn, els diferents aspectes de les creences o religions. També explorarem les diferents representacions de la diversitat i treballarem el concepte d’identitat múltiple. Ens aproparem a la interculturalitat com a pràctica positiva i la contrastarem amb un altre tipus de dinàmiques, excloents i que condueixen a l’estigmatització i/o discriminació de persones. Ens aproximarem a un dels aspectes de la pluralitat amb la que convivim, la diversitat religiosa. A partir d’aquí intentarem reconèixer, en les pràctiques i les representacions dels altres, una experiència espiritual i religiosa. Aquest reconeixement ens permetrà comprendre els aspectes que ens són comuns (valors) i els aspectes que ens diferencien i que constitueixen una possibilitat d’enriquiment. Finalment, ens endinsarem en els fonaments del diàleg interreligiós.

La metodologia del curs també segueix les petjades del projecte “Espai Interreligiós”. Així, prioritzarem l’experiència i l’aproximació constructivista. El contingut teòric es complementarà amb pràctiques d’oració i/o meditació, a més de visitar diferents llocs de culte i de tastar aliments o preparacions culinàries d’alguna tradició religiosa.

El curs constitueix una oportunitat per aprendre, compartir i generar sinergies, tant entre els participants, procedents de diferents punts de la geografia espanyola, com entre els participants i el professorat, que gaudeix d’una gran experiència en l’àmbit de la pedagogia i/o la diversitat cultural i religiosa i el diàleg interreligiós.

Notícies relacionades