Memòria SJM 2017. Entre la frontera i l'hospitalitat

Memòria SJM 2017. Entre la frontera i l'hospitalitat

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) és una xarxa que treballa per la defensa dels drets de les persones migrants i el seu ple accés a la ciutadania. Aspira a abraçar el conjunt de dimensions del treball per la justícia, acompanyant a la persona migrant en tot el seu procés migratori.

Durant el 2017, el SJM va acompanyar 4.267 persones a través del programa jurídic i social a la Frontera hispano-marroquí, els equips de visites i protecció en els centres d’internament d’estrangers (CIE), els serveis d’orientació i formació, i la xarxa d’acollida d’Hospitalitat.

També durant el 2017 el SJM ha consolidat la presència a la frontera sud amb el treball coordinat a Nador i Melilla, i el programa de visites als CIE de Madrid, Barcelona, València, Algesires i Tarifa. La xarxa d’Hospitalitat s’estén per 6 ciutats, donant acollida comunitària a 81 persones que han quedat desemparades pel sistema d’acollida i integració a refugiats. Així també s’han reforçat els programes de participació i ciutadania per a la promoció de la dona migrant treballadora i l’acompanyament associatiu i comunitari.

A través dels seus estudis i informes anuals, el SJM contribueix a l’anàlisi de les situacions que produeixen vulneracions de drets de les persones migrants, de les seves causes i de possibles alternatives amb que articular accions d’incidència política i promoure marcs legals, polítiques i pràctiques garants i respectuoses dels drets humans de les persones migrants. Durant el 2017 es van publicar 5 informes: informe CIE 2016: 25,66 media de repatriaciones diarias; Escuelas que Sanan, esfuerzos educativos en Líbano; I Get You, buenas prácticas por la integración; Población de origen Inmigrado en España, Informe 2016; y Migraciones Forzosas y Protección Internacional en el Contexto de la Movilidad Humana.

El SJM s’integra dins el Sector Social de la Companyia de Jesús a Espanya i està format per les entitats socials que treballen en l’àmbit de les migracions: Centro Pueblos Unidos-Fundación San Juan del Castillo (Madrid), Fundació Migra Studium (Barcelona), Asociación Claver (Sevilla), Fundación Ellacuría (Bilbao) y SJM Valencia. Asimismo, participan en la red el Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones de la Universidad Pontificia de Comillas (Madrid), la Asociación Atalaya Intercultural (Burgos), Centro Padre Lasa (Tudela) y la Fundación Red Íncola (Valladolid) y el Centro Padre Rubio (Madrid).  

Notícies relacionades