Les entitats d'acció social de l'Esglèsia a Espanya rebutgen l'acord subscrit entre la UE i Turquia per retornar tots els refugiats

Les entitats d'acció social de l'Esglèsia a Espanya rebutgen l'acord subscrit entre la UE i Turquia per retornar tots els refugiats

 Madrid, 8 de març 2016.- Les entitats d'acció social de l'Església que treballen amb refugiats i migrants —Càrites, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau— expressen la seva consternació i el seu més absolut rebuig davant l'acord aconseguit ahir a Brussel·les entre la Unió Europea i Turquia que permetrà retornar a territori turc a tots els refugiats que en els últims mesos han arribat a Europa des de les costes de l 'Egeu. Aquestes entitats volen denunciar un acord inèdit, que suposa un gir radical en la política migratòria i una seriosa reculada en matèria de drets humans. De fet, la Unió Europea ha decidit comprar, amb el desemborsament d'una partida extraordinària de 3.000 milions d'euros addicionals al Govern d'Ankara i altres contrapartides, la contenció dels refugiats fora de les fronteres comunitàries i permetre la devolució —fins i tot col·lectiva— a Turquia de totes les persones refugiades que arriben a la Unió.

Amb això, la imatge d'una Europa dels mercaders torna a emergir com a escandalós colofó a la llarga sèrie d'accions caòtiques, confuses i repressives que en els últims mesos vénen adoptant-se contra els refugiats a la Frontera Est.

L'acord adoptat amb Turquia viola els convenis internacionals i europeus ratificats pels Estats membres que prohibeixen expressament la devolució de persones que són objecte de persecució o a les víctimes de la guerra. És, per tant, inaplicable. A més, suposarà un increment major si cap de l'immens saldo de sofriment, dolor i mort per part d'els qui segueixen arriscant cada dia les seves vides mentre busquen benestar, seguretat i protecció a les portes d'Europa.

Demanem als Estats membres que defensin la Convenció de Ginebra i s'atinguin als valors proclamats en les seves constitucions. Instem una vegada més a la UE al fet que ofereixi canals legals i assegurances per accedir al nostre territori, garantint la protecció dels drets humans i la dignitat d'aquestes persones que fugen del terror i la desesperació.

Convidem a la comunitat cristiana i a tota la societat a expressar el seu rebuig inequívoc a aquest acord, que condemna a tots aquests éssers humans —dones i nens en la seva majoria— a veure interromputs els seus anhels de llibertat.

Com el Papa Francesc va assenyalar en el seu discurs davant el Parlament Europeu, “Europa serà capaç de fer front a les problemàtiques associades a la immigració (…) si és capaç d'adoptar polítiques correctes, valentes i concretes que ajudin als països d'origen en el seu desenvolupament sociopolític i a la superació dels seus conflictes interns —causa principal d'aquest fenomen–, en lloc de polítiques d'interès, que augmenten i alimenten aquests conflictes. És necessari actuar sobre les causes i no solament sobre els efectes”.

Notícies relacionades