La situació del CIE de la Zona Franca durant el 2015

La situació del CIE de la Zona Franca durant el 2015

El projecte “Visites a Interns en el Centre d’Internament d’Estrangers” de la Fundació Migra Studium s'encarrega d'acompanyar les persones internes al CIE, defensar els seus drets i afavorir el contacte amb l'exterior. En aquest document, el projecte resumeix el que es va trobar durant el 2015 al centre de la Zona Franca.En el 2015 han passat pel CIE de Zona Franca 730 persones. Totes eren homes. La procedència geogràfica de les persones que hem visitat segueix sent majoritàriament el Magrib (57%) ; segueix Àfrica Sudsahariana (17%) i en tercer lloc se situa Amèrica Llatina (15%).
Del total de persones que va visitar Migra Studium (172 de les 730 totals), el 45% de les persones visitades van ser finalment expulsades o retornades. El 53% van ser posades en llibertat. El 2% traslladades des del CIE a presó, per no ser possible l'expulsió i tenir pendents penes privatives de llibertat prèvies a l'internament. Entre els interns visitats, el 24% havien sofert un internament anterior. És a dir, que ja havien estat privats de llibertat en el passat per executar la seva expulsió o la seva devolució i aquesta no havia prosperat. En aquest context, considerem que l'acompanyament és molt necessari, ja que fins a 115 interns van manifestar la impossibilitat de contactar amb amics o familiars. Sovint, aquesta impossibilitat ve donada per ser internats en ciutats allunyades dels llocs on van ser detinguts i on vivien o convivien amb els seus familiars.
Totes aquestes dades posen de manifest la necessitat de seguir lluitant pel tancament d'uns centres que vulneren els drets elementals de les persones. És per aquest motiu que des de Migra Studium formem part de plataformes com Tancarem el CIE, on conjuntament amb altres entitats, realitzem tasques d'incidència per aconseguir un canvi en les polítiques migratòries.
Podeu descarregar el resum complet en l'enllaç de baix: 

Notícies relacionades