La campanya Hospitalitat compleix un any promovent una cultura de solidaritat amb les persones migrants i refugiades

La campanya Hospitalitat compleix un any promovent una cultura de solidaritat amb les persones migrants i refugiades

- La campanya, promoguda pel conjunt de les obres socials jesuïtes a Espanya ha acompanyat 1.425 persones migrants i refugiades amb orientació jurídica, orientació laboral, suport lingüístic i acompanyament social i ha acollit 146 persones de 33 nacionalitats.

- S’han realitzat 115 actes de sensibilització i incidència pública a més de 30 ciutats.

- S’ha donat suport a projectes de cooperació internacional amb el Servei Jesuïta a Refugiats i en col·laboració amb la diòcesi de Tànger.

- La iniciativa #Josocterradacollida ha recollit 11.000 signatures pel manifest ‘Per una Europa de dignitat i drets’.
El gener de 2016, les obres socials dels jesuïtes a Espanya van llançar la campanya Hospitalitat que abraça quatre àmbits d’acció: acollida, cooperació internacional, sensibilització social i incidència. Des de l’experiència de la Companyia de Jesús en migracions, cooperació internacional i treball amb menors en risc social, i mitjançant grups de treball a nivell territorial, s’ha treballat per cobrir les necessitats i drets de les persones refugiades i migrants en els aspectes en els que el sistema oficinal és insuficient.

Al País Basc, Catalunya, Andalusia i Madrid s’han reforçat, ampliat i replantejat els recursos d’acollida que les diferents obres socials ja tenien en marxa, oferint noves places i activitats. La campanya Hospitalitat ha permès col·laborar més estretament amb les entitats especialitzades en refugi i amb plataformes ciutadanes de solidaritat, a més de participar en els espais d’interlocució amb institucions públiques relacionades amb les persones refugiades.

Durant l’any 2016, s’ha proporcionat orientació jurídica, orientació laboral, suport lingüístic i acompanyament social a 1.425 persones. A més, s’ha acollit residencialment 46 persones, a més de 100 persones acollides d’emergència en instal·lacions de centres educatius, comunitats jesuïtes i altres comunitats religioses. De les 33 nacionalitats ateses, la majoria provenen de Marroc, Pakistan, Ucraïna, Senegal i Rússia.

Aquest primer any de campanya hem pogut comprovar la falta de coordinació de la resposta europea, el tancament progressiu i l’externalització de les fronteres i l’absència de voluntat política per a gestionar les migracions forçades complint amb les compromisos adquirits.

Només en les reubicacions des d’Itàlia i Grècia, actualment Espanya ha complert el 9% del seu compromís i la mitjana de la Unió Europea és del 14%. La falta de vies d’accés legals i segures ha portat a la mort a més de 5.000 persones en el seu intent per creuar el Mediterrani només el 2016. El mes de març, junt amb la Xarxa Migrants amb Drets formada per Cáritas, CONFER i Justícia i Pau, es va llançar la iniciativa Tenim 72 hores per actuar per intentar frenar l’Acord UE-Turquia, a més d’una carta dirigida al president del Govern i una altra als europarlamentaris espanyols. Per aquesta mateixa causa, la campanya va participar junt amb altres 15 organitzacions de la societat civil a l’acte públic #StopAcord No al mercadeig de persones refugiades davant del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació. De forma conjunta amb altres organitzacions i plataformes ciutadanes, Hospitalitat ha participat en 115 actes d’incidència pública i sensibilització a 30 ciutats espanyoles.

Des de l’enfocament integral amb el que va néixer la campanya, s’ha prestat especial atenció a les persones migrants i refugiades fora de les nostres fronteres, en altres països limítrofes a conflictes –on es troba la major part de persones refugiades- i també en el seu trànsit cap a Europa. Junt amb el Servei Jesuïta a Refugiats, s’ha proporcionat ajuda d’emergència a població refugiada a Hongria a través d’un projecte educatiu de menors no acompanyats i assistència legal, i al Líban, garantint el dret a l’educació de 1.440 infants a cinc escoles a Bekaa, una de las zones de major concentració de refugiats. A més, en col·laboració amb la diòcesi de Tàgner, a Nador, s’ha donat suport a l’acompanyament i programes de salut per a població migrant i sol·licitant d’asil que arriba de diversos països de l’Àfrica a la frontera terrestre amb Europa.

Així mateix, des del convenciment que l’educació i la sensibilització afavoreixen la comprensió de la realitat i són clau per prevenir el racisme i la xenofòbia, s’han realitzat tallers formatius, jornades i xerrades a centres educatius, socials i culturals a tot Espanya. S’ha posat a disposició d’escoles, instituts i institucions d’educació no formal una sèrie de recursos educatius, a més de l’exposició fotogràfica Som migrants promoguda per l’ONG Entreculturas, el SJM-Espanya i el SJM-Mèxic.

Durant 2017, la campanya continuarà treballant per crear una cultura de l’hospitalitat dins i fora de les ostres fronteres. Agraïm a totes les persones, col·lectius, comunitats i centres educatius que durant aquest temps s’han declarat Terra d'Acollida

Contacte premsa Inés Rigal: contacto@hospitalidad.es // 91 590 26 72
Jaime Pons: hospitalidad@sjme.org // 695 888 070

Notícies relacionades