Demanem alternatives als CIE

Demanem alternatives als CIE

SUMA'T i demana al govern que tanqui els Centres d’Internament d’Estrangers i que posi en marxa solucions alternatives.

Exigim que es revisin les condicions d'internament i que es garanteixin els drets de les persones retingudes.

(Servei Jesuïta a Migrants) Els Centres d'Internament d’Estrangers, CIE, són espais de discriminació, sofriment inútil i desprotecció. S'usen com a mecanisme de control contra la immigració irregular, provocant la detenció arbitrària de persones en situació d'extrema vulnerabilitat i amb condicions que impliquen la vulneració sistemàtica de drets.

El clima penitenciari i intimidatori que regeix en aquests centres, provoca situacions de crisis en les quals es fa un ús desproporcionat de les mesures de seguretat, tal com denuncien els interns, ONG, Defensor del Poble i jutges de control. La detenció afecta directament a la dignitat de les persones internes, i actua en retrocés del que, com a estat, hauríem de fer: apostar per mesures més humanes orientades a l'acollida i la integració de les persones migrants.

Suma't a la nostra petició, i uneix-te a reclamar que NO volem MÉS CIE:

 • NO MÉS agressions NI MÉS atemptats a la dignitat en els CIE, convertint-los en espais de desprotecció que no reuneixen les condicions adequades de seguretat i que vulneren de forma contínua dels drets de les persones internes privades de llibertat.
 • NO MÉS ambient penitenciari ni criminalització dels interns. Revisió del paper de la policia nacional en aquests centres, la qual exerceix les labors d'organització, gestió i control de la prestació dels serveis. Aquestes funcions que haurien de recaure en mans de professionals experts en intervenció social.
 • NO MÉS menors internats als CIE. L'any 2018 van ser il·legalment privats de llibertat 89 menors. Es vulneren els seus drets quan hi ha errors en les proves de determinació de l'edat i quan no són traslladats a centres de protecció.
 • NO MÉS supervivents de pasteres als CIE. Aquests centres no van ser creats per a la recepció i identificació de persones que arriben a les costes espanyoles en situacions vulnerables
 • NO MÉS persones malaltes als CIE. L'assistència sanitària és molt deficient, detectant persones amb malalties greus i problemes de salut mental. Tragèdies com la de Samba Martine es podrien haver evitat amb un servei mèdic amb plenes garanties.
 • NO MÉS sol·licitants d'asil als CIE. Moltes de les persones internades tenen un perfil susceptible a sol·licitar asil, però tenen greus dificultats d'accés al procediment amb totes les garanties
 • NO MÉS obstacles per a les visites d'ONG i familiars. La nostra presència ajuda a que es compleixi la llei i protegir els drets de les persones internes.
 • NO MÉS arbitrarietat ni discriminació en les polítiques de detenció. Al 2018, el 68% de les persones internades procedien d'Algèria i el Marroc.
 • NO MÉS famílies separades pels CIE. Moltes persones internades es veuen separades de la seva família i trajectòria d'arrelament a la nostra societat.
 • NO MÉS absència de traductors i recursos per a informar i orientar convenientment als interns.
 • NO MÉS expulsions sense previ avís ni possibilitat d'avisar a familiars o un advocat.

En definitiva, NO MÉS ús abusiu de l'internament com a forma de gestionar la migració irregular. Existeixen alternatives ja contemplades per la llei que haurien de desenvolupar-se (com comptar amb un domicili en el qual poder ser localitzat), enfront de la privació de llibertat, la qual, tal com està descrita en la llei, hauria de ser una decisió cautelar i excepcional en casos puntuals, i no una mesura generalitzada.

Consulta aquí l'Informe Anual 2018 CIE del SJM

 

DÓNA SUPORT A AQUESTA CAUSA: firma per demanar el tancament dels CIE, i alternatives més dignes

Notícies relacionades