De Lleida a Manresa, camins d'hospitalitat amb joves sirians

De Lleida a Manresa, camins d'hospitalitat amb joves sirians

(Notícia publicada a Socialjesuitas.es) La marxa Camins d'Hospitalitat ha passat per la PAT Catalunya entre el 12 i el 16 de juny. El grup, format per un centenar de joves, entre ells refugiats sirians que viuen ara en diferents països d'Europa, ha recorregut diversos trams del Camí Ignasià, com van fer ja també uns dies abans a la PAT Loiola.

Concretament han caminat trams de la ruta ignasiana entre Lleida i Manresa. Dimarts dia 12 van arribar a Lleida, on van ser acollits per la comunitat de la parròquia de Sant Ignasi de Lleida i la resta de la Plataforma Apostòlica de Lleida, en un acte celebratiu que va tenir lloc al pati del col·legi dels Maristes.

L'endemà el grup es va traslladar a la localitat de Palau d'Anglesola, on van rebre una cordial benvinguda per part d'alumnes de l'escola d'aquest municipi, l'alcaldessa, entitats locals i un bon nombre de veïns. Des d'allà, acompanyats també per joves del col·legi Jesuïtes Lleida, van caminar fins a Verdú, poble natal de Sant Pere Claver, en el qual van poder visitar el Santuari.

Ja el dijous, partint del Santuari de Sant Pere Claver de Verdú van caminar fins a Tàrrega, on van ser rebuts pel consistori i d'allí es van traslladar a Montserrat amb autocar. A Montserrat van poder visitar el Monestir acompanyats per un dels monjos de la comunitat benedictina. I posteriorment, en la propera localitat de Monistrol, com havia passat ja a les diferents poblacions que els han acollit, van viure unes hores d'intercanvi cultural i festiu, amb danses i mostres de cultura popular típiques de la zona, a les que els pelegrins van correspondre també amb música i dansa pròpia de la seva cultura.

En l'últim dia de ruta van caminar de Montserrat fins a la Cova de Sant Ignasi a Manresa, on van poder conèixer la Cova, així com celebrar el final del seu pelegrinatge. L'endemà es van traslladar a Barcelona i allà van estar acollits al Casal Loiola fins al moment de tornar als seus països d'origen.

Els joves sirians han estat acompanyats per persones que han volgut caminar al costat d'ells alguns dels trams de la ruta, alguns jesuïtes i laics/es vinculats a la Companyia de Jesús, però també veïns de les poblacions per les quals ha anat passant la caminada. Han estat moltes les institucions, empreses i associacions a les quals cal agrair la seva col·laboració, sigui cedint espais per a l'allotjament, proporcionant avituallament, o participant en les activitats culturals.

La iniciativa Camins d'Hospitalitat està impulsada pel Sector Social de la Companyia de Jesús per promoure l'acollida de persones migrants i refugiades a Espanya. En les diferents caminades que s'estan realitzant durant aquests dies a diferents llocs es convida a caminar al costat de persones migrants i refugiades, com a espai de trobada i com a forma de reivindicar una societat que treballi per l'acollida i la inclusió.

Aquest projecte s'inspira en la tasca del jesuïta Frans van der Lugt, assassinat a la ciutat siriana d'Homs el 2014, que durant anys va organitzar a Síria marxes per la pau i la reconciliació.

Podeu veure fotos en aquest enllaç.

Notícies relacionades