Davant la mort, tothom és igual?

Davant la mort, tothom és igual?

La mort i l’apropament que en fan les diferents tradicions religioses i fins i tot la mateixa filosofia, desperta interès. Així ho ha demostrat l’èxit de participació (més de cent participants) en el curs “Morir en Mans de Déu que han organitzat l’Espai Interreligiós de Migra Studium i el centre d’estudis Cristianisme i Justícia, i que ha tingut lloc durant els mesos de gener i febrer.

El curs va concloure el passat dissabte 24 de febrer amb una Jornada Oberta, titulada “Davant de la mort.... tothom és igual? El final de la vida i la pluralitat religiosa en imatges, paraules i gestos” Una jornada interessantíssima de reflexió sobre la realitat del morir humà i de coneixement de diferents enfocaments religiosos relatius al procés d’acolliment del difunt i d’acompanyament de la família en el dol.

La jornada va començar amb les paraules dell Sr. Enric Vendrell, director de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat; la Sra. Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat a l’Ajuntament de Barcelona; i la Sra. Maria del Carmen de la Fuente, directora de la Fundació Migra Studium. Les tres persones van coincidir en subratllar la necessitat que tant l’Administració pública com les fundacions privades treballin per afavorir el coneixement, el respecte i l’acolliment de les diferents tradicions religioses i concepcions de la vida en una societat plural, oberta, democràtica.

Després el grup i taller de música dirigit per en Jordi Delclòs va oferir un espai meditatiu que ens va permetre de gaudir del misticisme de la música turca i sufí que divulga l’escola que ell mateix dirigeix.

Després de la música i la dansa sufí, la coordinadora del curs i la jornada Alicia Guidonet de l’Espai Interreligiós de Migra Studium va presentar la ponència principal del dia que anava a càrrec del professor Joan Ordi, doctor en Filosofia i llicenciat en Teologia. La conferència titulada Aspectes filosòfics del morir, va resseguir amb un to propositiu i interioritzador, algunes dimensions essencials del procés humà del morir mentre vivim.

Després del descans, es va constituir una taula rodona amb la participació de la Sra. Clara Gomis Bofill, psicòloga experta en acompanyament en processos de mort i dol; el Sr. Amin Egea, arquitecte, especialista en espais interreligiosos per acompanyar processos de dol; el Sr. Sadhya, conductor de cerimònies i rituals hinduistes amb una gran experiència; la Sra. Ikram Talhaoui, infermera musulmana; i el jesuïta Jaume Flaquer doctor en Estudis Islàmics, que va moderar la taula i va conduir bona part de la jornada.

Al final de la jornada es va obrir un diàleg entre el públic i els ponents que va donar lloc a aclariments molt útils i que va fer evident el clima de respecte, convivència, interiorització i agraïment per la pluralitat de visions de la vida i de la mort que eren presents a l’auditori de Cristianisme i Justícia.

Notícies relacionades