Comença el curs "Apropament a l'Islam europeu" de Migra-Studium

Comença el curs "Apropament a l'Islam europeu" de Migra-Studium

La Fundació MIGRA - STUDIUM organitza un curs de formació sobre la realitat de l'Islam a Europa, que es realitza del 3 al 7 de juliol, a BarcelonaEl Director General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Jordi López Camps, i el portaveu del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Mohammed Halhoul, han estat els primers ponents del curs, que ha començat aquest dilluns a la sala d'actes de la residència dels Jesuïtes de Casp. López Camps ha explicat la tasca que es realitza des de l'administració catalana per afavorir la integració de l'Islam a casa nostra i ha afirmat que l'acollida i la integració dels immigrants musulmans passa per una transformació de la societat d'acollida. "Hem de veure, ha dit, que l'altre no és una amenaça sinó una oportunitat per aprendre i avançar, i això ens transforma a nosaltres, perquè no podem ser indiferents davant l'altre". Preguntat per les reticències que han generat en alguns casos l'obertura d'oratoris entre la població autòctona, López Camps ha reconegut davant un auditori format majoritàriament per educadors, que "transformar les actituds de les persones és un dels aprenentatges més complexes" i ha dit que des del sector públic "cal acompanyar la societat en aquest procés de canvi, amb la visió d'un horitzó que cal assolir". El Director General d'Afers Religiosos també ha destacat la importància que des de la societat civil es portin a terme iniciatives que, com aquest curs, volen promoure la formació i la reflexió sobre aquesta qüestió.

Tot seguit, Mohammed Halhoul, del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, ha fet un repàs al procés que han fet els musulmans que viuen a Catalunya en els darrers 30 anys per tal d'anar normalitzat la seva presència a la nostra societat. Halhoul ha explicat que, per als immigrants de religió musulmana, la religiositat ha estat vinculada a la vida comunitària, a la necessitat dels immigrants trobar-se, de mantenir una identitat, de donar suport als que pateixen més dificultats,... En aquest marc sorgeixen els primers centres i associacions, a la dècada dels 70 i principis dels 80. Mohammed Halhoul ha destacat com les iniciatives religioses musulmanes han rebut impuls precisament des del cristianisme i ha posat com a exemple la tasca realitzada per la religiosa Teresa Losada, que va afavorir l'obertura del primer oratori a Sant Vicenç dels Horts. Posteriorment, l'augment de la immigració i la dispersió pel territori català ha fet augmentar els espais de culte, així com la presència dels musulmans en altres àmbits, com el món del comerç, esperonats per la necessitat de productes específics per al consum de persones de religió musulmana. Una fita important en la normalització de la presència de l'Islam a Catalunya ha estat la creació del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, que esdevé un interlocutor amb l'administració i la societat civil, per a totes les comunitats musulmanes que se senten representades per aquest Consell. El portaveu d'aquest Consell també ha parlat dels esterotips i prejudicis que afecten a les comunitats musulmanes. També s'ha mostrat crític amb la imatge que els mitjans de comunicació transmeten sobre l'Islam que ja, segons ha dit, no ajuda a vèncer aquests prejudicis.

La jornada de dilluns ha seguit amb una taula rodona amb participació de persones immigrants i autòctones. A la tarda s'ha realitzat diversos tallers.

Notícies relacionades