Assemblea SJM 2019: Teixint Xarxa

Assemblea SJM 2019: Teixint Xarxa

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) ha celebrat l'Assemblea Anual 2019 els dies 27, 28 i 29 d'octubre a Madrid, amb el lema 'Teixint Xarxa'. Més de 70 persones de les entitats que formen part de la xarxa SJM han participat en la trobada, que ha tingut lloc a la Casa d'Exercicis de les Esclaves de Crist Rei d'Arturo Soria.

SJM, és la xarxa d'organitzacions del Sector Social de la Companyia de Jesús que treballen en l'àmbit de les migracions i està formada per: Pueblos Unidos i Padre Rubio de la Fundació Sant Joan del Castillo (Madrid), Fundació Migra Studium (Barcelona ), Associació Claver-SJM (Sevilla), Fundació Ellacuría (Bilbao), SJM València, Red Incola (Valladolid), Atalaya Intercultural (Burgos), Centro Padre Lasa (Tudela), Associació LoiolaEtxea (Donostia). A més, formen part de la Red el Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones (UP Comillas, Madrid) i la Delegación Diocesana de Migraciones de Tànger (seu a Nador).

El diumenge 27 d'octubre va ser el moment de l'arribada, benvinguda i acollida als equips participants, amb el primer sopar compartida i un espai de retrobament i coneixement mutu.

El matí del dilluns 28 d'octubre van començar les activitats pròpies de l'Assemblea Anual. Després de la pregària inicial, la presentació institucional va anar a càrrec de la Coordinadora d'SJM, María del Carmen de la Fuente; i de Luis Arancibia, Delegat del Sector Social. Tots dos van presentar els reptes de futur i els èxits assolits sota el fil comú de #TejiendoRed, el lema de la trobada. A continuació, diversos grups van poder conèixer les dades, aprenentatges i reptes de cadascuna de les sis línies de treball de SJM (CIE, participació, frontera sud, dona, hospitalitat i diàleg interreligiós). El matí es va tancar amb una presentació de cadascuna de les obres presents a l'Assemblea.

La realització de deu tallers va ocupar la tarda de dilluns en dues tandes diferents. Dinàmiques formatives de curta durada per aprendre més en profunditat sobre algunes de les línies de treball pròpies de SJM, així com sobre àmbits d'acció propis d'algunes de les entitats de Sector Social (cooperació i Xarxa Vímet) convidades, com Alboan (Mujeres en Marcha), Entreculturas (Ciudadanía Global), Fundació Amoverse (Acompañamiento educativo a familias migrantes) o IUEM Comillas (Convivencia en nuestros barrios). El dia es va tancar amb l'Eucaristia comuna i una activitat lúdica per a la família que forma SJM.

Dimarts 29 es va iniciar també amb la pregària compartida per tot seguit celebrar un Camí d'Emaús en clau d'Hospitalitat que va recórrer la distància que porta a la Casa Sant Ignasi de la Ventilla, el barri madrileny on tenen la seu SJM i Pobles Units, a més de les altres obres socials. Després de la marxa compartida, Severino Lázaro, superior del nucli i director de la Casa, va presentar la història dels jesuïtes al barri i les entitats i projectes presents al centre social de Casa Sant Ignasi.

Després del descans de Cafè i la visita a Pueblos Unidos, l'Assemblea va tancar amb una emotiva i valuosa activitat de testimonis. Brígida Moreta (religiosa carmelita amb 30 anys com a missionera a l'Àfrica, i que treballa en CIE i programa Baobab de Pueblos Unidos) i Diego Fernández-Maldonado (advocat de SJM a Melilla) van explicar la seva experiència personal en tota la seva trajectòria, aprofundint en la realitat que els va commoure a implicar-se en la seva tasca per millorar la vida de les persones més vulnerables i les mirades i pòsits que els deixa el treballar en una realitat social molt complicada.

Després de la pregària final a la qual ens inivitó Alberto Ares, coordinador adjunt de SJM, tanquem l'Assemblea Anual 2019 amb un dinar compartit.

Moltes gràcies als equips de les entitats que van viatjar a Madrid per gaudir de l'oportunitat de participar i aprendre en aquesta trobada comú. De l'Assemblea vam sortir amb energies renovades per continuar la nostra missió, tant en l'àmbit local com en la xarxa SJM, d'acompanyar, servir i defensar les persones migrants.

Notícies relacionades