Assemblea del SJM 2018: acollir, acompanyar, reconèixer i transformar

Assemblea del SJM 2018: acollir, acompanyar, reconèixer i transformar

(Crònica publicada a la web del Servei Jesuïta a Migrants) Barcelona ha estat el lloc que ha acollit l'assemblea anual del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) del 2018. Gràcies a la Fundació Migra Studium, amfitriona de l'esdeveniment, els dies 28, 29 i 30 d'octubre hem pogut compartir uns dies de trobada per a reflexionar sobre la nostra acció i obrir noves mirades en el treball d'acompanyament, servei i defensa de les persones migrants.

A les jornades hi han participat totes les obres de migracions que formen part del Sector Social de la Companyia de Jesús a Espanya, a més de comptar amb la presència del Instituto de Estudios sobre Migraciones de la Universitat Pontifícia de Comillas, Alboan, Entreculturas, la Red Mibre (Servei Jesuïta per a la Infància i la Joventut) de la PAT Catalunya i de la CONFER.

Vam començar el diumenge 28 amb una visita a la casa de sant Pere Claver (Verdú, l'Urgell) deixant que la vida de "l'esclau dels negres" inspirés i renovés l'entrega i el compromís en el reconeixement i la defensa de la dignitat dels desposseïts. Vam acabar la jornada del diumenge amb una agradable vetllada de benvinguda.

Durant els dies següents ens va acompanyar la imatge del joc del parxís, amb el lema "gent del cinc", una metàfora del posar-se en moviment, en companyia, en un tauler amb cases, punts de sortida, llocs segurs, metes, en que a vegades es retrocedeix i d'altres s'avança fins a 20 caselles.

Durant el matí del dilluns 29, la benvinguda inaugural a l'Assemblea va anar a càrrec d'en Llorenç Puig sj, delegat de la PAT a Catalunya; Luis Arancibia, delegat del Sector Social dels Jesuïtes i Mª Carmen de la Fuente, coordinadora del SJM, convidant-nos a aprofundir mitjançant quatre mirades: una mirada agraïda, de reconeixement per la història que ens ha portat fins aquí; una mirada honesta a la realitat que ens interpel·la; una mirada entre nosaltres, a la xarxa i en comú; i una mirada cap a dins, de sentit i profunditat, cultivant l'espiritualitat per a la missió.

Després, vam mirar enrere, presentant un vídeo-memòria del treball que les obres de la xarxa han realitzat el darrer any, i es va posar en comú el treball conjunt del SJM recorrent les diferents línies d'acció: CIE, Dona Migrant i Treball de la Llar, Diàleg Interreligiós, Participació, Frontera Sud Nador-Melilla i Hospitalitat, per després mirar cap als reptes que afrontem i les fortaleses amb les quals comptem. A més a més, vam tenir un espai per a repassar les principals novetats i canvis en el Sector Social i en els equips de l'àrea de Migracions, amb un agraïment especial a Miguel González pels anys al capdavant de la coordinació del SJM, impulsant i acompanyant a la xarxa amb dedicació, lucidesa i afecte.

A la tarda del dilluns vam mirar vers la situació social i política aprofundint en el context dels discursos xenòfobs i populistes que prolifren en el panorama polític actual a nivell nacional, europeu i mundial. Després d'una exposició per a emmarcar la qüestió de José Ignacio García sj, director del JRS Europa, apuntant algunes claus al voltant de la construcció de discursos, la por, i la necessitat de "bastir ponts" d'empatia, recuperar els espais públics o no oblidar el poder de l'humor, vam revisar els nostres propis fantasmes i prejudicis des de tres perspectives: l'esfera individual (com a subjectes), l'esfera social-relacional i l'esfera político-institucional i a tres nivells: mans, cap i cor. Vam acabar la jornada de treball mirant a la Frontera Sud. Pep Buades sj, va presentar les principals conclusions de l'informe Frontera 2018 que es presentarà públicament el mes de novembre i que descriu els diferents laberints i dificultats per al respecte, la garantia i la protecció dels drets que han d'afrontar les persones migrants a Melilla.

Després d'un passeig i un sopar pel barri gòtic de Barcelona la nit del dilluns, vam reanudar l'assemblea el dimarts 30 amb una mirada a l'interior de cada un i cada una, aprofundint en el sentit de la missió i la vivència de l'espiritualitat en l'acompanyament de les persones migrants.

Vam comptar amb els inspiradors testimonis de Sylvia Villalba de la Asociación Claver; Lupita Zúñiga, franciscana de la Delegació Diocesana de Migracions de Nador; i Pau Vidal sj, que després de molts anys i diversos destins en el JRS, ha estat els darrers quatre a Sudan del Sud. Després d'un compartir en petits grups, vam celebrar l'Eucaristia, amb un moment per a la posada en comú. Hi va ajudar de nou la imatge del parxís, que ens va situar en un camí de companyia, amb seguretats i incerteses, per a continuar acompanyant, servint i defensant les persones migrants.

Vam tancar l'Assemblea amb una ruta per la Barcelona ignasiana, recorrent els passos de sant Ignasi i rellegint els valors i inspiracions que ens va deixar durant la seva estada en aquesta ciutat: acollida, amistat, justícia, compromís, humilitat, gratitud...

Gràcies a tots i totes. Seguim en camí.

 

 

 

Són membres del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) l'Instituto de Estudios sobre Migraciones de la Universidad Pontifica de Comillas i les obres socials de la Companyia de Jesús a España que treballen per acompanyar, servir i defensar les persones migrants: Fundació Migra Studium (Barcelona), Centro Pueblos Unidos-Fundación San Juan del Castillo (Madrid), Asociación Claver (Sevilla), Fundación Social Ignacio Ellacuría (Bilbao), Servicio Jesuita a Migrantes Valencia, Asociación Atalaya Intercultural (Burgos), Centro Padre Lasa (Tudela) , Fundación Red Íncola (Valladolid), Centro Padre Rubio (Madrid) i la Comunitat de jesuïtes Nador. El SJM forma part del Servei Jesuïta a Refugiats Europa (JRS Europa).

 

Notícies relacionades