Imatge o vídeo destacat
recolons

Homenatge de l'Associació Catalana de Sociologia a Lluís Recolons

Dimecres 29 de juny de 2022 (jesuïtes.net) - El jesuïta i sociòleg Lluís Recolons, que va ser distingit fa un any amb el Premi Catalunya de Sociologia de 2021, va rebre el passat dilluns 27 de juny un acte d’homenatge, organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia.

Lluís Recolons compta amb una àmplia i destacada trajectòria dedicada a la sociologia i la demografia, posant sempre el treball acadèmic i de recerca al servei de les persones en risc d’exclusió i molt especialment, les persones migrants.

Així ho van destacar les persones que van participar a l’acte d’homenatge, celebrat a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Van intervenir Ramon Flecha, catedràtic de sociologia a la UB; M.Carmen de la Fuente, directora de Migra Studium; Xavier Alonso, tècnic de la Delegació del Govern davant la UE; Jordi Pacheco, degà de COLPIS; i Carlota Solé, catedràtica de sociologia de la UAB i membre de l’IEC. Al llarg dels parlaments es va destacar el treball intel·lectual de Recolons però molt especialment la seva preocupació per la transferència i l’aplicació de la sociologia a la realitat concreta.

Tot repassant el seu recorregut vital i la seva trajectòria, es va fer referència a l’aportació realitzada en l’àmbit de la sociologia de la religió, que va desenvolupar durant anys i col·laborant amb diverses persones i institucions. També es va subratllar el seu interès i especial dedicació a l’estudi de les migracions, i la participació en trobades i congressos arreu del món, experiència que li ha aportat una mirada oberta i global. I tot això ho ha anat exercint i compartint des de la humilitat i la discreció, amb un caràcter afable i un tarannà dialogant. 

Impulsor de la Fundació Migra Studium

Un bon nombre de companys i companyes de la Fundació Migra Studium, entitat social de la Companyia de Jesús a Barcelona, van assistir a aquest acte acompanyant en Lluís Recolons. Ell en va ser un dels impulsors i hi segueix col·laborant. Migra Studium ha estat probablement un dels espais en els que ha pogut exercir plenament a la vegada de sociòleg i jesuïta, acompanyant la realitat i deixant-se acompanyar per ella, com assenyalà M. Carmen de la Fuente, que va voler agrair la seva aportació a l’entitat, sobretot en dos aspectes: en el desig de sumar acció i reflexió, mirant més enllà dels que viem en el dia a dia;  i en el valor fonamental de l’acollida i l’hospitalitat.

En prendre la paraula, Lluís Recolons va tenir presents les moltes persones que han estat clau al llarg de la seva història i que li han permès dedicar la vida a la seva passió. Es va definir a sí mateix com una persona amb molta curiositat i que sempre ha volgut fer de la sociologia un instrument per fer-se càrrec de la realitat.

Nascut a Barcelona el 15 d’agost de 1936, Lluís Recolons, jesuïta, ha combinat la sociologia amb la demografia, amb un focus especial en l’àmbit de les migracions. Destaca el seu esforç per a fer i mostrar la sociologia com a disciplina aplicable a la realitat, amb capacitat per a transformar la societat i útil per a les persones que es dediquen a l'acció social i a la intervenció. Sempre ha tingut un gran interès per compartir els seus coneixements, dins i fora de l’àmbit acadèmic i una presència internacional rellevant. Compta amb gairebé un centenar de publicacions i una intensa activitat com a docent. És o ha estat membre de nombroses associacions científiques, institucions o organitzacions socials. L’any 2021 li va ser concedit el Premi Catalunya de Sociologia Emili Boix i Selva convocat per l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), en reconeixement a la seva aportació científica en aquest camp i l’impacte de la seva tasca en la societat.