Acollir amb els braços tancats

Acollir amb els braços tancats

Nota de premsa  de la campanya  Hospitalitat.cat de la Companyia de Jesús en motiu del dia internacional de les persones migrants. 

● Durant aquest any 2017, pràcticament 20.000 persones han arribat per mar a les costes espanyoles, una xifra molt superior a la dels darrers anys, situant-se en nivells similars als de 2006 i 2007. Moltes d'elles són sol•licitants d'asil, menors d'edat o víctimes de tràfic de persones que, davant la saturació dels centres de primera assistència i estada temporal, acaben tancades en centres d'internament sense l'atenció humanitària suficient.

● En una societat que ha demostrat saber acollir i conviure en la diversitat cultural, el Govern continua rebent a les persones migrants amb els braços tancats. Denunciem la manca de compromís per part de les institucions per reforçar aquesta hospitalitat ciutadana, a més de notables dificultats i mancances en el sistema i les condicions d'acollida

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrants, des de la Campanya Hospitalitat.cat de la Companyia de Jesús fem una crida a les institucions per millorar les condicions d'acollida a les persones migrants i refugiades que arriben al territori espanyol, davant el notable augment d'arribades , especialment per via marítima, i la limitada capacitat del sistema; de la mateixa manera reiterem el nostre compromís amb la inclusió social de les persones migrants que han arribat per començar un projecte de vida al país, especialment aquelles que es veuen obligades a venir per salvar la seva vida o la de les seves famílies, fugint de la fam, la pobresa o la violència.

Segons dades de l'Organització Internacional de les Migracions (OIM) i d'ACNUR, fins al 30 de novembre han arribat per mar 19.668 persones, una xifra molt superior a la dels darrers anys, situant-se en nivells similars als del 2006 i 2007. amb els centres de primera assistència i d'estada temporal saturats, l'última resposta del govern ha estat privar de llibertat a 460 persones arribades a Múrcia per mar en un centre penitenciari d'Archidona, Màlaga, encara per estrenar, a més d'anunciar la construcció de nous centres d'internament d'estrangers per als propers mesos. Entre aquestes persones que continuen arribant es troben menors d'edat, sol•licitants de protecció internacional o dones víctimes de tracta.

En una societat que ha sabut gestionar la convivència entre diverses cultures sense que hagin calat els discursos polítics xenòfobs d'extrema dreta en la mateixa mesura que en altres països del nostre entorn, hem d'exigir a les autoritats que reforcin aquesta actitud d'hospitalitat de la ciutadania en lloc d'obstaculitzar l'acollida i l'harmonia social amb discursos que associen migracions amb falta de seguretat o terrorisme. Davant d'aquesta realitat ens trobem amb retòriques i polítiques de criminalització i discriminació de les persones migrants i refugiades que vénen en moltes ocasions des de les pròpies institucions de govern, amb clars exemples com ara l'internament de persones migrants a la penitenciària d'Archidona o la més recent acusació de tràfic de persones a l'activista pels drets humans Helena Maleno. 

La solidaritat i hospitalitat amb els migrants forçosos és palès en la societat espanyola. De fet, el 97% d'espanyols es mostrava d'acord en acollir persones refugiades al país, segons una enquesta realitzada al maig de 2016. No obstant això, aquesta actitud no es reflecteix en la gestió de l'executiu. Els terminis de reubicació i reassentament de sol•licitants d'asil van acabar el passat mes de setembre, i Espanya només havia complert el 14% de les quotes acordades. Creiem necessari un major compromís i celeritat per part de les institucions a l'hora de reassentar persones que han sol•licitat protecció internacional al nostre país. 

A més, d'acord amb l'Agenda Europea de Migracions, la tendència en les polítiques migratòries és securitizar i tancar les fronteres a qualsevol preu, la qual cosa té com a conseqüència que no s'hagin habilitat vies segures per a refugiats i que milers de persones posin en risc, cada dia més, la seva vida tractant d'arribar a Europa. Per aquest motiu, encara veiem exemples com les 'devolucions en calent' que es produeixen a Ceuta i Melilla, cosa per la qual Espanya va ser condemnada fa tot just dos mesos pel Tribunal Europeu de Drets Humans. De la mateixa manera, aquestes polítiques frontereres condicionen l'ajuda oficial al desenvolupament a tercers països africans a la seva capacitat d'exercir control i fre de la mobilitat de les persones migrants. Reclamem recuperar la inversió en la cooperació internacional al desenvolupament en països d'origen, que va caure un 72% entre 2009 i 2015, com a instrument fonamental per a millorar les condicions de vida d'aquestes persones.

La inversió en construcció i manteniment de CIE i en aquestes polítiques de fre de "l'amenaça de la immigració il•legal" mitjançant acords amb Líbia, el Marroc i d’altres països supera amb escreix a la inversió en una educació basada en el concepte de ciutadania global que promogui la integració social i la convivència en la diversitat cultural. Posem sobre la taula la qüestió sobre la manera en què dotar el sistema educatiu d'eines i plans per gestionar la diversitat cultural de manera positiva.

Una atenció especial mereixen aquelles persones amb un perfil de major vulnerabilitat, sobretot els menors estrangers no acompanyats. Segons dades del fiscal general de l'Estat el 2015, hi havia 3.341 "menas" tutelats per les administracions. Es calcula que aquest any el nombre d'arribades ha augmentat. Multitud de joves menors d'edat estan vivint al carrer (com succeeix a Melilla arriscant la seva vida en intentar colar-se en vaixells o camions rumb a la península), o interns en CIE (SJM va identificar fins a 51 menors internats el 2016). És urgent garantir la protecció i tutela de menors migrants no acompanyats, aplicant el principi d'interès superior del menor per sobre de la resta d’aspectes, així com acompanyar-los en el seu procés de creixement. Aquesta tasca, enlloc de ser realitzat per les institucions, acaba sent responsabilitat de les ONG.

Per tot això, des d’Hospitalitat.cat defensem l'acollida integral de les persones migrants i fem una crida a garantir el respecte als drets humans i la dignitat d'aquestes persones. Ens sentim cridats per un sentiment de solidaritat i d'inclusió i volem que aquest esperit de ser terra d'acollida s'estengui a tota la societat.

Per a qualsevol ampliació d'informació o entrevistes, si us plau contacteu amb
SJM (Madrid) Daniel Martínez / contacto@hospitalidad.es / 686 270 634
Migra Studium  Santi Torres / comunicacio@migrastudium.org / 630 050 360

Notícies relacionades